Mindfulness-Based Training in Forgiveness

Net als dat we opmerkzaamheid of vriendelijkheid kunnen ontwikkelen, zo kunnen we ook vergevingsgezindheid tot bloei laten komen. Dit kan middels vergevingsgezindheidstraining’.

In de door Joyce Cordus en Frits Koster ontwikkelde Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF) worden de drie verschillende vormen van vergevingsgezindheid verkend op individueel niveau, m.b.t. groepen en gemeenschappen en m.b.t. de (toenemende polarisatie) in de wereld om ons heen. Er is echter ook veel aandacht voor allerlei dilemma’s en moeilijkheden bij de beoefening en hoe we ook hier compassie en begrip voor mogen hebben. De training MBTF wordt online (in zes sessies) en residentieel (in drie dagen) verzorgd en heeft een niet-religieus karakter. Deelname kan bijdragen aan een leven met meer rust en harmonie  – in jezelf en in relatie tot de wereld om je heen.

De training MBTF wordt wetenschappelijk gescreend en is geschikt voor iedereen die minimaal een jaar vertrouwd is met de beoefening van mindfulness – als je zoekt naar verdieping van de beoefening van mildheid en mindfulness en wegen naar innerlijke verzachting – m.b.t. jezelf en/of m.b.t. anderen.

Enkele evaluaties van deelnemers:

‘De cursus reikt verschillende elementen aan die je helpen om te kunnen vergeven of om juist helder te krijgen wat je daarin belemmert. Het wordt duidelijk dat vergeving in stapjes gaat en het mooie van de cursus is dat je niet verder gaat dan waar je zelf aan toe bent.’

‘Deze cursus vond ik heel leerzaam om te ontdekken wat ik nog aan de verwerking van een al wat ouder trauma kon doen. Het gaf me verrassende inzichten en handvaten om anders met oude patronen om te gaan’.

‘Deze cursus brengt middels meditatieve oefeningen en ervaringsuitwisseling op respectvolle wijze informatie rondom het thema en nieuwe inspiratie om verder te gaan in een proces m.b.t. vergevingsgezondheid. Het leidde bij mij tot e.e.a. zien in een breder perspectief.’